Make your own free website on Tripod.com

Καλλιθέα

 

   Γενικά χαρακτηριστικά

Κάτοικοι: 678 (Απογραφή 2001)

Υψόμετρο: 520μ

Παρολύμπιο χωριό!

  Ιστορική αναδρομή

   Οι πρώτοι κάτοικοι της Καλλιθέας Ολύμπου ήταν Πόντιοι προερχόμενοι επί το πλείστον από το Σορχούν του Πόντου και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά την συμφωνία ανταλλαγής των πληθυσμών Ελλάδας - Τουρκίας. Το χωριό λεγόταν Σάτοβο και ιδρύθηκε από τους Τούρκους οι οποίοι έμειναν και συνέζησαν επιπλέον ένα χρόνο με τους πρόσφυγες παλιννοστούντες.

Πανοραμική άποψη

Σημερινά στοιχεία

   Τώρα ο πληθυσμός της Καλλιθέας απαρτίζεται κυρίως από Πόντιους αλλά και από άλλες φυλές όπως Βλάχους και Σαρακατσάνους σε αρκετή αναλογία. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με γεωργία και κτηνοτροφία όπως ανέκαθεν παλαιότερα. Γεωγραφικά η Καλλιθέα βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου (2917 μ) και πιο συγκεκριμένα κεντρικά του ορεινού τμήματος της επαρχίας Ελασσόνας. Αποτελεί  κέντρο του Δήμου Ολύμπου μετά την εφαρμογή του προγράμματος "Καποδίστριας". Ο Δήμος Ολύμπου απαριθμεί 3588 κατοίκους βάση των στοιχείων της απογραφής κατά το έτος 2001.

 

Αριστερά: Το δημοτικό σχολείο

Δεξιά: Το γυμνάσιο & λύκειο

Η ερήμωση των σχολείων

   Αντικρίζοντας τα σχολεία μας η πρώτη σκέψη για τους άλλοτε μαθητές τους είναι αναδρομή στο παρελθόν και στις μνήμες κατάμεστων προαυλίων, εποχών που η ζωντάνια του πλήθους των παιδιών έσφυζε με παιδικές φωνές και "γιουχαΐσματα" τους περαστικούς. Σήμερα το Δημοτικό σχολείο της Καλλιθέας, με βάση την φοίτηση των μαθητών κατά την σχολική χρονιά 2003-2004, απαριθμεί μόνο 34 μαθητές συνολικά και μάλιστα από όλα τα χωριά, όπου η φοίτηση των μαθητών υπάγεται στο Δημοτικό σχολείο Καλλιθέας!!!

   Η ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση σε γυμνάσιο και λύκειο. Κατά την σχολική χρονιά 2003-2004 το γυμνάσιο απαριθμεί 75 μαθητές και το λύκειο μόνο 38 στο σύνολο των μαθητών προερχόμενοι και από άλλες περιοχές όπου ή φοίτησή τους πραγματοποιείται στην Καλλιθέα. Η υπογεννητικότητα μαστίζει την επαρχία και τα χωριά μας αλλά και πως να μεγαλώσει κανείς πολλά παιδιά σε μια κοινωνία απαιτητική; Σε μια ζωή τόσο ακριβή όπου η ζωές των ανθρώπων δεν έχουν καμία αξία; (Βλέπε  φονιάδες λαών και οργανισμούς ειρήνης οι οποίοι επισφραγίζουν τα ανωτέρω εγκλήματα), αλλά πιο κοντινά και ρεαλιστικά, σε ένα κράτος όπου η κοινωνική πρόνοια και τα κίνητρα για την πληθυσμιακή αύξηση είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα; (Βλέπε σύγχρονες Ευρωπαϊκές χώρες) Μα θα μου πείτε εμείς δεν είμαστε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα; Για το δεύτερο ναι είμαστε, στις ταμπέλες και στα περιτυλίγματα, επί της ουσίας όμως ούτε εκσυγχρονισμένοι είμαστε και σε βάθος αναζήτησης η ρίζα του έλληνα προέρχεται από την Ανατολή, έτσι ποτέ δεν θα μπορέσει να γίνει σύγχρονος ευρωπαίος επειδή τίποτα δεν ευδοκίμησε αντιτιθέμενο στην φύση του και θυμηθείτε η ιστορία μας διδάσκει ότι τελικά "καλύτερα οι Τούρκοι...".

 

Αριστερά: Η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, Ιερός προστάτης του χωριού

Δεξιά: Το εκκλησάκι του Αϊ - Λιά

 

Αριστερά: Το κιόσκι που βρίσκεται στην έξοδο του χωριού πηγαίνοντας για Ελασσόνα.

Δεξιά: Το κιόσκι που βρίσκεται στην ανηφόρα, έξοδο του χωριού προς Καλύβια.

 

Αριστερά: Το υδραγωγείο της Καλλιθέας με το εξαιρετικής πλέον ποιότητας νερό.

Δεξιά: Μνημείο εκτελεσθέντων Καλλιθιωτών από τους Γερμανούς κατά την κατοχή.

 

Αριστερά: Ο χώρος της παιδικής χαράς.

Δεξιά: Πλατεία Ειρήνης στο βάθος διακρίνεται το Δημαρχείο Ολύμπου.

 

Αριστερά: Η παλιά είσοδος του χωριού, έχει διαμορφωθεί σε γραφικό μονοπάτι πάρκου.

Δεξιά: Η εκκλησία της Παναγιάς στην διασταύρωση του "εξοχικού".

 

Επάνω: Η πίστα Auto/moto cross της Λ.Α.Μ.Κ.Ε και η λίμνη της Καλλιθέας

 

   Πρόκειται για μία πίστα προδιαγραφών γι' αυτό το λόγο έχουν πραγματοποιηθεί παγκόσμιοι αγώνες Auto-cross και εξακολουθούν να φιλοξενούνται ανά διαστήματα. Η πίστα ξεκίνησε με πρωτοβουλία τοπικών φορέων, λάτρεις του είδους και αργότερα εξελίχθηκε. Επιπλέον κάθε χρόνο πραγματοποιούνται Πανελλήνιοι αγώνες στις οποίες έχουν υπάρξει και τοπικές διακρίσεις συμμετεχόντων. Η πίστα έχει συναρπαστική θέα αφού την στολίζει το φράγμα της Καλλιθέας καθώς και η χιονοστόλιστη εικόνα του Ολύμπου συνήθως όταν πραγματοποιούνται αγώνες.

   

Αριστερά: Το γυάλινο υπερυψωμένο παρατηρητήριο των αγώνων.

Δεξιά: Το σημείο παράκαμψης που κατευθύνει προς την πίστα λίγο έξω από το χωριό.

 

Αριστερά: Το σύγχρονο σφαγείο 2km έξω από την Καλλιθέα προς Πετρωτό.

Δεξιά: Η γραφική λιμνούλα, η "μπάρα" δίπλα από το χωριό.

Radio station Anatolikos 95.8 Copyright © 1998-2007. All rights reserved.