Make your own free website on Tripod.com

Προφίλ

 

    Ο ραδιοφωνικός σταθμός Ανατολικός 95.8 εμφανίζεται στα ερτζιανά περί τα τέλη του 1998 « σιγανά και ταπεινά », αφού το νομοθετικό πλαίσιο περί ραδιοφωνίας ήταν ακόμα σε φάσεις σχεδιασμού και ανεύρεσης διεξόδων. Εν αρχή ην ο λόγος, και ο δικός μας, ως αιτία δημιουργίας του Ανατολικού ήταν ο αυξημένος θόρυβος στα F.M και εν γένει της πλειονότητας των ραδιόφωνων  με αυξημένες ελλείψεις πληρότητας ήθους, αισθητικής και κάλλους στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μουσική και το λόγο του εκφωνητή  ως ανθρωπιστική τέχνη επικοινωνιακού και ψυχαγωγικού ρόλου δια κοινωνικού λειτουργήματος.

    Αρχικά η εμβέλεια του σταθμού κάλυπτε μόνο το Δήμο Ολύμπου όπου εδρεύει ο σταθμός. Σήμερα καλύπτει την επαρχία Ελασσόνας ευελπιστώντας στην πλήρη κάλυψη του νομού Λάρισας και τίποτα παραπάνω, άλλωστε αυτό δικαιούνται όλα τα ραδιόφωνα βάση της ελληνικής νομοθεσίας, δηλαδή την κάλυψη των νομών που εδρεύουν.

    Από άποψη προγράμματος με μεγάλο κόπο ως η μέλισσα καθιζάνουσα επί των ανθών λαμβάνει τα βέλτιστα, συλλέξαμε λοιπόν όλο το «νέκταρ» της ελληνικής πολιτιστικής μουσικής ανθολογίας από καλλιτέχνες και δημιουργούς τους οποίους αισθανθήκαμε ως σηματοδότες εποχών, κοινωνικών αλλαγών, χαλεπών οικονομικά καιρών και αυθεντικών συναισθηματικών εκφάνσεων της αγνότητας των ανθρώπων της εποχής της μετανάστευσης με τα τραίνα στη Γερμανία, με τα παιδιά της Οδού Αριστοτέλους, τα παιδικά παιχνίδια κλέφτες και αστυνόμοι, φύκια, μήλα και κουτσαντό που σβήσανε σε κάθε οδό ονείρων στα σοκάκια όπου κάποτε έπαιζαν παιδιά. Δεν αποκλείσαμε στην προσπάθειά μας αυτή και σύγχρονους καλλιτέχνες οι οποίοι ως επάξιοι διάδοχοι της πραγματικής τέχνης του ελληνικού τραγουδιού διατηρώντας καλαισθησία, ευαισθησία και λυρικότητα συντελούν σήμερα σε αυτό που λέμε σύγχρονο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι από τα Ανώγεια της Κρήτης ως τη Ροτόντα κι από εκεί στον Όλυμπο και το Βόσπορο. Με την ευγενική προσπάθεια ομάδας παραγωγής προγράμματος μπορέσαμε να προσεγγίσουμε αυτό που στη ραδιοφωνία καλείται εκπομπή «Λόγου και Τέχνης».

    Πότε και τίποτα δεν είναι πάντα τέλειο και φυσικά η χαρά βρίσκεται στην πορεία αυτής της κατεύθυνσης ως διαδικασία επαγρύπνησης και διερεύνησης και λιγότερο ως κατάσταση τερματισμού και εφησυχασμού διότι τότε επέρχεται η αδράνεια. Συνεπώς προτιμούμε να είμαστε πάντοτε ατελής και να βρίσκουμε ψεγάδια ώστε να είμαστε πάντα δημιουργικοί. Άλλωστε το ραδιόφωνο από τη φύση του είναι μέσο δημιουργίας και εικονοπλασίας αφού δεν δίνει τα πάντα έτοιμα στο « πιάτο ».

     Όμως η ζωή μας αποτελούμενη από δυιστικά αντίθετα στοιχεία πάντα κρύβει και κάποιο σκοτεινό συμπλήρωμα, « τον Οδοστρωτήρα ». Είναι αυτό το στοιχείο που εξαναγκάζει κάποια ωραία πράγματα να αλλοιώνουν την αρχική τους δομή και να αλλοτριώνονται. Οι αντοχές διαφέρουν από άτομο σε άτομο και από φορέα σε φορέα. Αυτός ο « Οδοστρωτήρας » λοιπόν μας εξανάγκασε να «ρίξουμε λίγο νερό στο κρασί μας » και να προσδώσουμε επιπρόσθετα εμπορικότητα, συνήθως έχει αρνητική έννοια, στο πρόγραμμά μας τα τελευταία χρόνια. Η αιτία πάντα οικονομική διότι τα ραδιόφωνα ως μη επιχορηγούμενοι οργανισμοί πρέπει να κρατούν συνάμα μία οικονομική ισορροπία. Ομολογούμενη αμαρτία δεν είναι αμάρτημα έτσι με ειλικρίνεια και ως συγκοινωνούντα δοχεία αυξήθηκε η ακροαματικότητα του σταθμού εις βάρος της ποιότητας η οποία όμως για τα δεδομένα του συνόλου των υπαρχόντων σταθμών είναι σε πολύ καλά επίπεδα διότι δεν εξαλείψαμε κάτι από το πρόγραμμά μας απλά αλλάξαμε την αναλογία, την «συνταγή» κοινώς.

   Πάντα ευελπιστούμε σε κάτι καλύτερο για τον παράγοντα άνθρωπο μέχρι τότε «ακροβατώντας» σε ιδέες και τάσεις ελεύθερα σκεπτόμενοι πέρα από ταμπέλες και μύθους θα επιμένουμε «στης γιαγιάς τα παραμύθια» αφού η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία…

                                                 

Πουρσανίδης Γ. Ιωσήφ

Α Φ Ι Ε Ρ Ω Μ Α

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΜΟΥ ΜΗΤΕΡΑΣ 4-10-2006 ( ΕΤΩΝ 52)

  

Radio station Anatolikos 95.8 Copyright © 1998-2007. All rights reserved.